Критерии за определяне цената на имоти

От проведени проучвания на чуждестранна компания във връзка с някои от най-известните градове в света, предлагането и купуването на имоти бележи различни стойности.

Така от направените статистики в 10 града, от които – Хонконг, Торонто, Далас, Лос Анджелис, Ню Йорк, Лондон, Париж, Маями, Сан Франциско и Лазурният бряг и измежду 33 000 предложения за скъпи имота на стойности над 1 млн. долара.

Според проучвания става ясно, че съществуват цял куп фактори, които повлияват цената на един имот. Кое отрежда или не, дадено жилище в списъка с луксозни или не, нека научим сега:

На първо място статистиките сочат, че в България средно на година се продава по един луксозен имот. Дали това са имоти в Банско, имот в столичния град или имоти около морето също има значение. Това обаче не е свързано с интереса, който може да бъде проявен към такова скъпо жилище от няколко купувача.

За разлика от други краища на света, където жилища се продават много по-често, а задържането им на пазара след обявяването трае не повече от един до няколко месеца, то в покупката на имоти по Банско, София, Варна се определя от туристическия интерес.

Така например в по-конкретна статистика данните сочат, че в Торонто луксозно жилище се купува до един месец след обявяването му за продажба; в Маями това става до шест месца, а на Лазурните брегове за цели девет месеца. За разлика от луксозните имоти в света, тези в България страдат от липса на клиентела, поради по-малкият им брой, за разлика световните дестинации. Това обаче не е движещ фактор. Интерес към имоти на Банско българи и чужденци имат и заради далеч по-ниските цени за подобни атрактивни и известни дестинации.

Важен фактор в определяне категорията „лукс“ за даден имот, изиграва „Границата на лукс“. За столицата ни, делът на този вид имоти се пада на 10% от общото предлагане на пазара, а към тази прогноза се отнасят жилища с продажни цени над 700 хил. евро.

Доста по-малък е делът на скъпи и луксозни домове над 1 млн. евро. Те достигат едва 0.5%, от които към 3000 имота са в региона на София. От тях съизмерими по цени в световен мащаб се пада на по-малко от десет такива, а цената им в редки случаи може да задмине 10 млн. евро. Сред по-скъпите лукс имоти се отнасят тези държащи цена от 5-10 млн. евро и смятани за ексклузивни имоти. Според други данни за доста по-ниска цена от тази купувачът може да се снабди с имот в Банско, при това ски имотът е съпроводен с множество екстри.

Според мнението на специалисти в областта, цената на имоти в България се обосновава и от общата икономическа… Click To Tweet

Дори на база обща сравнителна характеристика, столицата ни трябва да измине много дълъг път, за да достигне европейските нива на цени за предлагане на луксозни имоти. Към момента данните сочат, че добър имот в курортен град, какъвто е Банско може да се придобие на значително по-атрактивна цифра, за разлика от имот в Лондон например, където тя е умножена многократно.

Това са най-общите сравнителни характеристики за цените у нас и по света. Всеки сам може да извади извода на какво ниво сме и колко ще ни е нужно, за да можем да мерим сили с „големите“ в продажните на имоти.

Подобни Публикации

 • 88
  Въпрос на вкус, избор и много пари. И това си е самата истина приказните имоти са разположени именно на тези места, обещават красиви гледки, много свежест и зеленина и са огромни, като палати.Такива са предложенията за имоти на Банско, а именно от всичко, за което може да мечтае човешката душа.Какво…
 • 87
  Със сигурност имот лукс днес е нещо, което може да задмине всякакви представи и да угоди и на най-взискателни, проницателни и претенциозни хора. Какво обаче е свързано с усещането да притежаваш такъв имот?! Разбира се тази стъпка не е по джоба на всеки, а тя отрежда собствениците, някъде там сред…
 • 87
  Обикнете тялото си – за да преодолеете по-лесно смущаващите чувства, които бушуват у вас се замислете „Наистина ли се виждате такива, каквито сте реално в огледалото“. Много млади момичета и дами в определени етапи от възрастта не виждат обективно тялото си в огледалото. Доказателство за това е и факта, че…
 • 87
  Ако прекалено много сте натрупали от динамиката на ежедневието, ако има неща, които ви тежат, изнервят или натоварват, то време е да откриете метод да ги ограничите. Днес и по света съществуват множество фондации, които помагат това да стане възможно. Едни от тях са диетолози, фитнес инструктори, частни лица, психолози…
 • 85
  На първо място преди да направите избор на апартамент, проучете всяка от потенциалните банки, с които възнамерявате да работите. В тежки условия на пазара, повечето банкови институции постоянно менят условията за кандидатстване. Ипотечните кредити са най-дългосрочни, а плановете за погасяване доста утежняващи, затова е добре да се разгледат оферти от поне…